Skip to main content

Podcast Nattigheid #5: Leven op het water

Geschreven door Tracy Metz op . Gepost in , , , , .

Nederland leeft niet alleen mét het water, maar in toenemende mate óp het water. In de werkende haven van Rotterdam drijven 40 koeien op het platform van de Floating Farm – zo blijft het voedsel dicht bij de stad. Dat drijvend bouwen en wonen – en boeren – is niet alleen handig, het is ook bittere noodzaak, vindt Rutger de Graaf van Blue 21. En wat als in 2121 heel west-Nederland onder water ligt? Ja, dat wordt zeker een chaos, zegt hoogleraar veranderkunde aan de Erasmus Jan Rotmans, maar die chaos moeten we omarmen. “Dan wordt het water een ontwikkelingspartner, een bondgenoot.”

Op nattigheid.nl vind je onder meer het volledige interview met Jan Rotmans, foto- en videoreportages over de Floating Farm en een uitzending van kinderwetenschapsprogramma Het Klokhuis over de drijvende stad Space@Sea, en een video die laat zien hoe de drijvende steden van Blue 21 eruit moeten komen te zien.

https://floatingfarm.nl/ | https://www.blue21.nl/ | www.janrotmans.nl

Het Klokhuis: Space@Sea

In zijn golfbassin heeft het Marine Research Institute Nederland een proef gedaan met een model van Space@Sea, een modulaire drijvende eiland. Zeventien Europese partners willen hiermee duurzame en betaalbare ruimte op zee mogelijk maken met weinig impact op het milieu. Kinderwetenschapsprogramma Het Klokhuis wijdde er een mooie uitzending aan. Een van die partners is Blue 21, het bedrijf van Rutger de Graaf die je hoort in de aflevering ‘Leven op het water’ van de podcast Nattigheid. “Met de kennis die we in het Space@Sea project opbouwen kunnen we stap voor stap deze technologie toepassen richting grootschalige nederzettingen op zee.”

Wat kun je zoal met z’n drijvende stad? Het project onderzoekt vier toepassingen. Een EnergyHub@Sea, bijvoorbeeld, een drijvend hotel en onderhoudshub voor mensen die werken aan windmolens op zee. Living@Sea onderzoekt de haalbaarheid van het wonen in zo’n drijvende stad, Farming@Sea kijkt de mogelijkheden voor aquacultuur, dat wil zeggen de teelt van algen, zeewier, mosselen en vis. En tenslotte is het vanuit Transport&Logistics@Sea (T&L@Sea) de vraag of deze drijvende modules een alternatief kunnen zijn voor container terminals op het land.

Bekijk hier de uitzending

Floating Farm: koeien in de haven van Rotterdam

Peter van Wingerden komt oorspronkelijk uit de IT-wereld, maar samen met zijn vrouw Minke heeft hij nu de eerste drijvende boerderij te wereld, in de haven van Rotterdam. Het eten voor zijn veertig roodbonte koeien komt uit de stad, zoals oud brood en bierborstel, een voedzaam product dat overblijft van het lokaal bierbrouwen. En hun melk, kaas en yogurt gaan terug naar de stad toe. “Dit idee kun je overal in de wereld toepassen.”

Zo ziet het eruit bij de Floating Farm. De koeien staan rustig hun hooi naar binnen te werken, je hoort het vredige gesnuif en gekauw en af en toe een scheepstoeter in de verte. Oprichter Peter van Wingerden vertelt me kort over de drie soorten robots waarmee deze moderne boerderij de dieren verzorgt:

Hieronder een aantal foto’s van de Floating Farm. Uit de stad komen oa sinaasappelschillen, oud brood en over-datum groenten die de koeien eten. Op de platforms onder de koeien wordt de melk tot kaas gemaakt. En buiten op het terrein is de winkel waar je allerlei producten van kleine Rotterdamse producenten kunt kopen.

Peter van Wingerden was bij de launch van de podcast Nattigheid op 22 maart in het Scheepvaartmuseum, om over het hoe en waarom van de Floating Farm te vertellen. Hier kun je zijn verhaal horen en bekijken: